Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa
História a stavebný vývoj
Memento socialistickej vojenskej histórie - protilietadlová raketová základňa, ktorú postavili v rokoch 1979 – 1983, hneď vedľa vrcholovej kóty najvyššieho bratislavského kopca (514 metrov nad morom). V komplexe základne pôsobila 186. raketová brigáda Československej ľudovej armády a jej úlohou bola ochrana vzdušného priestoru nad Bratislavou. Súčasťou základne bolo 16 protilietadlových rakiet typu S-125 NEVA-M, ktoré boli pred zrakmi verejnosti dôkladne ukryté vo veľkých železobetónových bunkroch a štyri odpaľovacie rampy v spevnených zákopoch, každá pre štyri rakety, z toho tri boli nabité a jedna prázdna pre výcvik. Základňa mala celkovo 20 objektov, na ktoré dohliadala posádka zložená zo 140 vojakov. Povráva sa, že na základni sa nachádzali aj rakety schopné niesť nukleárne hlavice. Ide však o nepotvrdenú informáciu. Po nežnej revolúcii stavba stratila zmysel. Prevádzka raketovej základne skončila v roku 2003.

V 70. rokoch 20. storočia stála na vrchole Devínskej Kobyly malinká drevená rozhľadňa. Bolo z nej vidieť široko ďaleko. Asi práve vďaka dokonalej polohe Devínskej Kobyly a najmä rovnej plochy na vrchole bol v 80. rokoch 20. storočia vrchol uzavretý (oplotený). Československá ľudová armáda tam začala stavať prvé objekty. Vzhľadom na jedinečné umiestnenie mala základňa možnosť posielať rakety do všetkých strán. Po areáli sa môžete voľne prejsť. Je nevyhnutná zvýšená opatrnosť, pretože je to bývalý vojenský objekt. Zariadenie je už demontované, ale mohutnosť stavieb je dodnes pôsobivá. Miesto má čudesnú atmosféru. Z areálu základne nevidieť to, čo je pod masívom Kobyly najkrajšie - rieku Moravu a hrad Devín. Pre výhľad na ne treba prejsť mimo niekdajšej vojenskej základne na južné svahy Kobyly.

15. júla 2020 v areáli bývalej raketovej základne na Devínskej Kobyle slávnostne otvorili pre verejnosť vyhliadkovú vežu. Je vysoká 21 metrov a má 112 schodov. Jej poloha má poskytnúť panoramatický výhľad smerom do Rakúska, Česka i Maďarska. Tvarom pripomína modlivku zelenú.

V súčasnosti z nej zostali len schátrané ruiny.
Fotogaléria
Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020Devínska Kobyla (Bratislava) - Protilietadlová raketová základňa foto © Hana Farkašová 6/2020