Diviacka Nová Ves - Židovský cintorín
obec Diviacka Nová Ves, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Na hornú Nitru prichádzali Židia na prelome 18. a 19. storočia, pričom sa usadili hlavne na dedinách. Otvárali si predovšetkým obchody, no vyhľadávali tiež dediny, kde boli veľkostatky a šľachta, ktorá im bola ochotná prenajímať pôdu. Tak to bolo aj v prípade Diviackej Novej Vsi, kde boli až tri panské sídla. Druhá svetová vojna priniesla Židom utrpenie. Z rudnianskej a vestenickej doliny boli odvlečení do pracovného tábora v Laskári. Tí, ktorí v ňom nezahynuli, sa už domov nevrátili, ale skončili v zahraničí. [1]

Židovský cintorín v Diviackej Novej Vsi je v rámci regiónu najrozsiahlejší a relatívne najzachovalejší. Dedina bola centrom židovskej komunity z celej rudnianskej a vestenickej doliny, preto v nej zriadili cintorín. Kedysi bol ohradený kamenným múrom a jeho súčasťou bola tiež márnica. Jej základy, stopy po oplotení a schodoch, sú viditeľné dodnes. Náhrobky sú z mramoru, žuly a pieskovca. Majú tvar ihlanu, niektoré skromnejšie sú ako plochá tabuľa. Pochádzajú od kamenárov z Trenčína, Hlohohovca, Senice alebo Topoľčian. Sú rôzne zdobené, napríklad kresbami smutnej vŕby, dvoch spojených rúk, Dávidovej hviezdy a slnka. Nápisy na pomníkoch sú hlavne v hebrejčine, niektoré v nemčine a zopár v maďarčine. [2]

Nachádza sa za dedinou uprostred prírody.
Poznámky
[1 - 2] KUCMAN, Marián: Židovský cintorín v Diviackej Novej Vsi zachraňujú mladí nadšenci. 1. 11. 2010, www.nasaprievidza.sme.sk (22. 3. 2016)