Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena
Almáď, Jablonica
obec Gemerský Jablonec, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne románsky kostol z polovice 13. storočia. Upravovaný bol začiatkom 18. storočia. Reštaurovali ho v roku 1933. Jednoloďový kostol s polkruhovým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Na veži sú združené románske okná so stredným stĺpikom, v južnej stene objektu je románsky kamenný portál. [1] Fasády sú hladké.

V interiéri je kazetový strop s maľovanou rastlinnou ornamentikou, datovaný rokom 1703. Drevený chór, ľudová práca z roku 1815 je od rezbára J. Kolára. Voľná socha Panny Márie, ľudová drevorezba je z polovice 19. storočia. [2]

Fotogaléria
Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - Kostol sv. Abdona a Senena foto © Ladislav Luppa 5/2019Gemerský Jablonec - kríž pred kostolom foto © Ladislav Luppa 5/2019