Gemer
Šajavský Gemer
obec Gemer, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z polovice 18. storočia. Objekt bol postavený na staršom jadre z druhej polovice 17. storočia. Kaštieľ je dvojpodlažná dvojtraktová budova obdĺžnikového pôdorysu, na sedemosovej hlavnej fasáde má ústredný rizalit, zakončený trojuholníkovým štítom. Fasádu delí kordónová rímsa na nečlenené prízemie, poňaté ako sokel stavby a na bohato členené poschodie, rytmizované zdvojenými pilastrami a ozdobnými oknami. Trojosový ústredný rizalit je akcentovaný veľkým pilastrovým rádom a oknami s vydutými nadokennými frontónmi. Strecha je manzardová. Miestnosti sú zaklenuté českými plackami a pruskými klenbami. [1]
Stav historického sídla je dobrý.
Stojí v severnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Gemer zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1920)Kaštieľ Gemer foto © Lucia Allmanová 4/2011Kaštieľ Gemer foto © Lucia Allmanová 4/2011Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019Kaštieľ Gemer foto © Viliam Mazanec 7/2019