Želmanovce
Kaštieľ rodiny Bano
obec Želmanovce, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z 20tych rokov 18. storočia. Kaštieľ je jednopodlažná stavba so stĺpovým portikom na hlavnej fasáde, zakončeným trojhranným tympanónom. K portiku vedú z cesty voľné schody. Fasády sú členené priebežnou horizontálnou rímsou vo výške nadpražia okien. Nad oknami sú polkruhové prehĺbené plochy, ktoré mali štukové ornamenty, orámované polkrukovými frontónmi. V oknách boli (v 60tych rokoch) pôvodné tzv. oštepové mreže. V miestnostiach sú rovné stropy alebo valené klenby s malými lunetami. Za kaštieľom je park. [1]
Stav historického sídla je dobrý.
Fotogaléria
Kaštieľ Želmanovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Želmanovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Želmanovce foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013Kaštieľ Želmanovce foto © Viliam Mazanec 4/2013