Kobeliarovo - Evanjelický kostol
obec Kobeliarovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Ranogotický kostol z čias okolo roku 1300 – 1310. Upravený bol v roku 1664 a v prvej polovici 19. storočia. Jednoloďová stavba s rovným štvorcovým uzáverom presbytéria, na severnej strane s pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté lomenou valenou klenbou, v lodi sú pruské klenby z prvej polovice 19. storočia. Víťazný oblúk je gotický, bez profilácie. Fasády sú členené lizénami, na veži s nárožnými pilastrami a s terčíkovou podstrešnou rímsou. [1]

Oltár je z prvej polovice 19. storočia s klasicistickou stĺpovou architektúrou, zakončenou trojuholníkovým tympanónom, v strede obraz Pokrstenia Krista. Kazateľnica s polygonálnym, pilastrami členeným parapetom, je klasicistická z prvej polovice 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza ranobarokový kalich zo 17. storočia so štylizovanou révou a dve bohoslužobné konvice z roku 1785. [2]

Kostol bol pôvodne zasvätený sv. Antonovi pustovníkovi.