Nové Zámky - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
Bernolákova kaplnka
obec Nové Zámky, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Najstarší kamenný cintorín mesta sa nachádzal na terajšom Bernolákovom námestí a zrušený bol v roku 1872. Na cintoríne, teraz už v parku, sa nachádza Kaplnka Najsvätejšej Trojice, ktorú na Božiu slávu nechal postaviť Jakub Škultéty. [1]

Baroková kaplnka bola postavená v roku 1722. Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a strešnou vežičkou. Interiér je zaklenutý valenou lunetovou klenbou. [2] Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo ukončenými oknami.

V roku 1813 v nej pochovali významného spisovateľa Antona Bernoláka. [3]

Kaplnka je pietnym miestom kodifikátora spisovnej slovenčiny, učiteľa, kňaza a školského dozorcu Antona Bernoláka, ktorý prišiel do Nových Zámkov v roku 1797, a pôsobil v meste 16 rokov. Zomrel v roku 1813. Po úprave a zrušení kamenného cintorína bol Anton Bernolák znova pochovaný, dostal sa do spoločného hrobu s Michalom Flengerom, zakladateľom dievčenského školského ústavu a s farárom Štefanom Laurom. Novozámocký farár Ján Fabian dal umiestniť pamätnú tabuľu na stenu kaplnky. [4]

Kaplnka bola renovovaná v 19. storočí, 30. rokoch 20. storočia, v roku 1967 a 1997. [5]

Počas renovácie v roku 1997 odstránili vlhké omietky, opravili a doplnili sa klampiarske výrobky z medeného plechu, žľaby a zvody. Obnovila sa vnútorná a vonkajšia maľba a nátery. Boli osadené kované mrežové dvere. Vykonali sa tiež sadové úpravy okolia kaplnky. [6]

Stojí v parku na Bernolákovom námestí 14.