Okoč - Kalvínsky kostol
Ekeč
obec Okoč, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený bez veže v roku 1822. [1] Vznikol pravdepodobne na mieste staršej protestantskej modlitebne z roku 1788. [2] Veža bola postavená až v roku 1901 a sakrálny objekt prefasádovali. Je to sieňový priestor s polygonálnym uzáverom a vstavanou vežou. Priečelie je členené pilastrami s rímsovou hlavicou a vystupujúcou podstrešnou rímsou. Do štítového priečelia je umiestnená mierne vystupujúca veža krytá zvonovitou prilbou zakončenou ihlancom, dosadajúcou na terčíkovú podstrešnou rímsou. Nad vstupom je letopočet datujúci úpravu kostola. [3] Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo ukončenými oknami.

V roku 1904 bol kvôli veľkému požiaru kostol veľmi vážne poškodený a bola potrebná nová strešná konštrukcia. V roku 1935 zhromaždenie kúpilo nový 8 registrový organ. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 1954 prestavali loď kostola, a vymenili vnútorné zariadenie. Nasledovalo zavedenie plynu, vonkajšia rekonštrukcia, potom veľká vnútorná rekonštrukcia. Práce boli dokončené na jeseň v roku 2005. [5]

Stojí v juhovýchodnej časti obce.