Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny
obec Sabinov, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pomník bol vytvorený v roku 1947. Autorom je akademický sochár Ján Hučko. [1] Pôvodne stál na trojstupňovej kamennej základni. Pomník tvorí horizontálne umiestnený obdĺžnikový kamenný blok s reliéfnou plastikou na čelnej strane. [2]
Rekonštrukcia.

Desiatky rokov stál v Sabinove pomník čelom k prichádzajúcim od Prešova. V roku 2011 bol preložený (otočený) na súčasné miesto na Námestí slobody. Otočili ho o 180 stupňov. Zmenu polohy pamiatky si vyžiadala rekonštrukcia námestia. Na práce dozeral reštaurátor. Pamiatkovo chránené vertikálne časti pomníka premiestnili tak, aby boli súčasťou spevnenej plochy pri južnom chodníku v parku. Oproti stojí druhý menší pomník. [3]

Pomník je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 1483/0. [4]

Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centre mesta.
Fotogaléria
Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - Pomník obetiam 2. svetovej vojny foto © Viliam Mazanec 9/2021
[3] TIMKOVÁ, Ingrid: Pamätníku padlých v Sabinove našli po 64 rokoch nové miesto. 22. august 2011 https://presov.korzar.sme.sk/c/6024285/pamatniku-padlych-v-sabinove-nasli-po-64-rokoch-nove-miesto.html (2.2.2024)