Sokolníky (Podhorany) - Kostol sv. Michala archanjela
obec Podhorany, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1758. Upravený bol v druhej polovice 19. storočia. Obnovili ho v 30. rokoch 20. storočia. Ide o jednoloďový priestor so štvorhranným presbytériom, pristavanou sakristiou, oratóriom a do hlavného priečelia vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými klenbami, ktoré dosadajú na nárožné pilastre. V sakristia je valená klenba s podkasanými lunetami. [1] Hladké fasády sú členené priebežnou kordónovou rímsou a segmentovo ukončenými oknami. Veža členená nárožnými pilastrami je zastrešená zvonovitou prilbou.

Nad pseudogotickým hlavným oltárom je barokový oltárny obraz sv. Michala archanjela z prvej polovice 18. storočia. Kazateľnica je klasicistická zo začiatku 19. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza barokový kalich, zostavený zo staršej čase (17. storočie) a z novšej tepanej pätky (18. storočie), monštranciu slncového typu s tepaným naturalistickým viničom z polovice 19. storočia. [3]

Stojí vo východnej časti obce.