Veľké Kršteňany - Kaplnka sv. Kataríny
obec Veľké Kršteňany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neorománska kaplnka postavená v roku 1907 na žiadosť miestnych veriacich, nakoľko Veľké Kršteňany ako filiálna obec nemali do začiatku 20. storočia žiaden kostol. Ide o menšiu jednoloďovú kaplnku obdĺžnikového pôdorysu 5,8 x 8,6 m. Zo žiadosti o povolenie výstavby spísanej v decembri 1906 vyplýva, že pozemok na výstavbu daroval Jozef Gašparovič, ktorý tiež venoval obnos na jej údržbu. [1]

Kaplnka bola včlenená do radovej potočnej zástavby a prístupná cez hlavné južné priečelie orientované do ulice. Neorománska architektúra kaplnky bola ovplyvnená neoslohovou štýlovou vlnou, ktorá sa od druhej polovice 19. storočia hromadne rozšírila aj vo vidieckom prostredí. Exteriér kaplnky svojou plastickou výzdobou fasád využívajúcou lizénové rámovanie a nadokenné šambrány vychádza z neoslohového tvaroslovia. Bohatšie je vyzdobené hlavná vstupné priečelie so vstupným portálom, ktoré zakončuje strešný štít s konzolovo predsadeným zvonovým prístreškom. Interiér je jednoduchý, preklenutý dvoma okrajovými poliami stlačených valených klenieb a ústrednou pruskou klenbou. [2]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Do roku 2002, kedy bol v obci postavený moderný kostol, slúžila kaplnka na pravidelné nedeľné omše. [3]

Stojí uprostred potočnej zástavby obce. [4]
Poznámky
[1] BÓNA, Martin – LUKAČKA, Ján: Kultúrno-historické pamiatky stredného Ponitria. Topoľčany: TRISTANPRESS, spol. s r.o., 2015. s. 116.
[2 - 4] BÓNA, Martin – LUKAČKA, Ján: Kultúrno-historické pamiatky stredného Ponitria. s. 116.