Zvolen - Ferienčíkov dom
obec Zvolen, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Meštiansky renesančný dvojpodlažný dom z druhej polovice 16. storočia. Na nároží budovy sa nachádza nárožný arkier zdobený plastickými esovkami, pilastrami a hlavou anjela. Na prízemí sa zachoval pôvodný drevený trámový strop. Je to rodinný dom štúrovského spisovateľa a novinára Mikuláša Štefana Ferienčíka (1825 – 1881) a pamätnou tabuľou na jeho počesť. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historickej budovy je veľmi dobrý. Po rozsiahlej rekonštrukcii dom i dvor slúžia na obchodné a reštauračné účely. [2]
Stojí v radovej zástavbe v centre mesta. Námestie SNP č. 36.
Fotogaléria
Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Ferienčíkov dom foto © Jana Lacková 7/2018
[1 - 2] ŠORECOVÁ, M.:Potulky históriou mesta Zvolen. Zvolen: Mestský úrad, 2009.