Kendice - Kostol sv. Michala archanjela
Kendzice
obec Kendice, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1819. Reštaurovaný bol v roku 1885 a obnovený v roku 1909. Jednoloďový pozdĺžny kostol s rovným uzáverom presbytéria a s pruskými klenbami. Fasáda je hladká. Nad lomeným štítom stojí vstavaná veža, ktorá je krytá ihlancom. [1]

Výmaľba kostola je z roku 1905 od A. Gratzla. Oltáre sú historizujúce z 19. a 20. storočia. Kazateľnica je rokoková z konca 18. storočia, na parapete členená stĺpmi s kompozitnou hlavicou a rokajom. V kostole je niekoľko obrazov - obraz Ružencovej Panny Márie z roku 1871, ktorej autorom je J. Gubalský, obraz sv. Martina z polovice 19. storočia, obraz sv. Michala archanjela z roku 1900, obraz sv. Jána Krstiteľa od K. Sárosiho z roku 1905. [2]

Stojí v strede obce. Nachádza sa pri hlavnej ceste cez obec.
Fotogaléria
Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 10/2012