Kostoľany pod Tribečom - Kostol sv. Juraja
Gýmešské Kostoľany
obec Kostoľany pod Tribečom, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Výstavba kostola sa datuje niekedy okolo roku 1000. Spolu s kostolom v Kopčanoch patrí medzi najstaršie stavby na území Slovenska. [1]
Rekonštrukcia.

V roku 1721 k nemu na západnej strane pristavali barokovú sakristitiu, ktorú v rokoch 1964 - 1965 nahradili súčasnou prístavbou, čím sa značne narušil stredoveký ráz kostola. Od roku 2009 je kostol zapísaný do zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva. [2]

Kostoľany pod Tribečom - Kostol sv. Juraja (č. ÚZPF 1452/1) - čiastkový architektonicko-historický výskum interiéru (pôvodná západná fasáda lode) - rok 2008. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [3]

Kostoľany pod Tribečom - Kostol sv. Juraja (č. ÚZPF 1452/1) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2010. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [4]

Poznámky
[1] ONDICA, Slavomír et al: Duchovné Slovensko. Sabinov-Trnava: DINO-Spolok sv. Vojtecha, 2010. s. 15.
[2] ONDICA, Slavomír et al: Duchovné Slovensko. s. 15.