Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého
obec Kusín, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami postavený v roku 1865. Jednoloďová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestory sú kryté pruskými klenbami. Fasády majú podstrešné rímsy a nárožné lizény. Veža je krytá trojstupňovou cibuľovitou strechou, ktorá má slepú laternu. [1]
Stojí južne od obce. Nachádza sa na brehu Zemplínskej Šíravy.
Fotogaléria
Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - Chrám Zoslania Ducha Svätého foto © Jana Lacková 7/2022Kusín - kríž pri kostole foto © Jana Lacková 7/2022