Cintoríny civilné   späť
Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín
obec Handlová, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Cintorín v Novej Lehote patrí k najstarším cintorínom v Hornonitrí. Bol založený v roku 1776 Jozefínskym dekrétom, ktorým sa zrušilo pochovávanie okolo farského kostola. Márnica bola postavená v roku 1869 a patrí k najstarším zachovaným na Slovensku. [1]
Rekonštrukcia.

V roku 2015 Karpaty Art Gallery (Handlová – moje mesto) o.z., spolu s mestom Handlová, obyvateľmi Novej Lehoty, kde bol hlavným organizátorom pán Miroslav Hutka, budovu márnice zrekonštruovali. Prepadnutá strecha bola nahradená novou, metrové nánosy zeme okolo márnice prerastené kríkmi a stromami boli odstránené a múry odizolované. Vnútorné steny sa očistili, zakonzervovali a vyplnili špárovacou hmotou. Boli vymenené drevené vchodové dvere a do interiéru sa umiestnili pamätné tabule, ako spomienka na obyvateľov Novej Lehoty – Neuhau, ktorí sa v roku 1945 museli vysťahovať. [2]

Stav cintorína je veľmi dobrý.
Nachádza sa v centrálnej časti obce.
Fotogaléria
Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022Nová Lehota (Handlová) - Starý cintorín foto © Jana Lacková 2/2022
[1 - 2] Informačná tabuľa na budove márnice. (2/2022)