Ľudová architektúra   späť
Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom)
obec Šaľa, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Najstaršie časti pamiatkovo chráneného obytného domu pochádzajú z prvej polovice 19. storočia. Budova reprezentuje typ roľníckeho domu, ktorý bol dominantný v tomto období na celom juhozápadnom Slovensku. [1]

Objekt sa vyznačuje sochovou konštrukciou krovu, trstinovou strechou a vypletanými stenami obytnej časti objektu. Dom ľudového bývania podľa vročenia na pôvodnej mešternici bol postavený v roku 1831. [2]

EXPOZÍCIA

Národopisná expozícia bola pôvodne sprístupnená verejnosti v roku 1979. Ponitrianske múzeum v Nitre slávnostne otvorilo expozíciu v pamiatkovom objekte roľníckeho domu na Štúrovej ulici v Šali 25. júna 2009. Mobiliár poskytlo Vlastivedné múzeum v Galante a je skoro identický s predchádzajúcou expozíciou. [3]

Dom ľudového bývania (roľnícky dom)

Štúrova ul. 4

927 01 Šaľa

Návštevné hodiny:

Utorok - Sobota : 09.00 - 12.00, 12.30 - 17.00 h.

Nedeľa - Pondelok : zatvorené

Stav ľudového domu je veľmi dobrý. Využíva sa ako národopisná expozícia.
Fotogaléria
Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom) foto © Imrich Kluka 10/2012Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom) foto © Jana Lacková 7/2015Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom) foto © Jana Lacková 7/2015Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom) foto © Jana Lacková 7/2015Šaľa - dom ľudového bývania (roľnícky dom) foto © Jana Lacková 7/2015