Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny
obec Spišská Nová Ves, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka z roku 1804 s centrálnym štvorcovým priestorom, zaklenutým českou plackou, na klenbe sú štukové geometrické obrazce. Štítové priečelie je členené lizénovým orámovaním. Nad kamenným portálom je polkruhová kazateľnica, riešená na spôsob polkruhového balkóna s mrežovým zábradlím. [1]

V interiéri bol pôvodne umiestnený renesančný oltár z obdobia okolo rokov 1650 – 1660, so stĺpovou architektúrou a nadstavcom, členený ušnicovou ornamentikou a sochami. Na predele oltára bol reliéf donátora a jeho rodiny. Na strednej ploche bol obraz sv. Anny, zo začiatku 18. storočia. [2]

Kaplnku dal postaviť Daniel Engelberth, XIII. mestský gróf. V roku 1804 kaplnku zväčšili Hradszky. [3]

Rekonštrukcia.

V roku 2014 Základná škola sv. Cyrila a Metoda v Spišskej Novej Vsi a farský úrad kaplnku a jej okolie zrevitalizovali. [4]

Stojí pri vstupe do mesta v smere od Levoče.
Fotogaléria
Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016Spišská Nová Ves - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 5/2016
[3 - 4] Informačná tabuľa v teréne (5/2016).