Veľké Borové - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Veľké Borové, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1823 postavený na mieste staršieho dreveného sakrálneho objektu. Neoklasicisticky ho upravili v rokoch 1880 – 1890. Novoupravený bol v roku 1950. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým presbytériom a vstavanou vežou. [1] Priečelie má predstavaný portikus. Veža je zastrešená strechou v tvare ihlanu, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty. Fasáda veže má v hornej tretine zuborez. Všetky fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo zakončenými oknami. Loď má oporné piliere.

V interiéri sú nástenné maľby (Oplakávanie Krista, postavy štyroch evanjelistov) zo 40. rokov 20. storočia. Oltár Svätej rodiny je neskorobarokový z prvej polovice 18. storočia. Krstiteľnica je z konca 18. storočia. Ostatné vnútorné zariadenie je neogotické. [2]