Virt - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Virt, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne baroková kaplnka postavená v prvej polovici 18. storočia na cintoríne. Objekt upravili na kostol a doplnili o novú predstavanú vežu po roku 1945, kedy obnovovali kaplnku. Ide o jednoloďovú priestor s loďou takmer štvorcového pôdorysu a obdĺžnikovým kolmým presbytériom, ktoré má rovný uzáver. Na južnej strane sa nachádza pristavaná sakristia, na severnej je malá novšia kaplnka. Interiér má rovný strop. Fasády sú hladké, členené segmentovo ukončenými oknami. Veža má z pravej strany segmentovú otvorenú arkádu, ktorá vedie do priestoru pod vežou. [1] Zastrešená je ihlancom.

Hlavný oltár sa skladá z predstavanej menzy, na ktorej je klasicistické tabernákulum s postavami anjelov, a zo závesného obrazu Najsvätejšej Trojice z čias okolo roku 1760, v jemnej rokokovej farebnej tónine. [2]

Stojí na cintoríne.