Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne
obec Borský Svätý Jur, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1921 na pamiatku padlých spoluobčanov Borskojurčania z vlastných finančných prostriedkov postavili pomerne veľký pomník. Na štvorhrannom podstavci stojí socha Krista Pána v životnej veľkosti s pravou rukou položenou na hrudi a v ľavej ruke drží kríž. Na podstavci sú dva nápisy: horný „Památka našim padlim bojovníkom“, pod týmto nápisom je druhý – „Ja su skríšení a život!“ Na čiernej mramorovej doske sú v dvoch stĺpoch vyryté počiatočné písmená rodných mien a priezviská všetkých padlých 52 padlých. Ako prvý padol J. Weidl 9. septembra 1914 a posledný 27. decembra 1918 V. Sokol. [1]

Počas rekonštrukcie pamätníka v roku 2014 bol na zadnej strane odhalený nápis: “Horlivosťou bratov valečných poškodencov p. Štefana Moro a p. Jana Hladíka založeny zdaroch bur. svato jurnych a okoličných bratov a sester Slovakov v Amerike a oecniho viboru a sukromnika p. Ed. Morelosa L.P. 28. Marca 1921.“ [2]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v máji a júni roku 2014. [3]
Stav pamiatky je dobrý.
Nachádza sa v parčíku pred cintorínom. Stojí pred košatou lipou.
Fotogaléria
Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Hana Farkašová 8/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Ľuboš Repta 4/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Hana Farkašová 8/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Ľuboš Repta 4/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Hana Farkašová 8/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Hana Farkašová 8/2018Borský Svätý Jur - Pamätník padlým v 1. svetovej vojne foto © Ľuboš Repta 4/2018
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. Borský Svätý Jur: Obecný úrad, 2014. s. 238.
[2 - 3] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. s. 239.