Kúpeľná architektúra   späť
Brusno - Kúpeľný dom Paula
obec Brusno, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Objekt poschodového kúpeľného domu pôvodne pomenovaného Kornélia (Cornelia) má obdĺžnikový pôdorys a dispozične je riešený ako trojtrakt. Postavili ho v druhej polovici 19. storočia. Neskôr bol secesne upravovaný. V medzivojnovom období slúžil na ubytovanie kúpeľných hostí ako jeden z vtedajších troch hlavných objektov. K výraznejšiemu stavebnému zásahu došlo v roku 1947, keď sa izby vybavili ústredným kúrením a vodovodom. [1]

Paula dlhodobo patrila k výrazným budovám brusnianskych kúpeľov. Istý čas slúžila aj ako jedáleň. [2]

Rekonštrukcia.

V rokoch 1988 – 1991 bola modernizovaná a prispôsobená na ubytovací účel vyhovujúci potrebnému štandardu. [3]

Stav budovy je dobrý.
Prístup
Stojí priamo pri ceste vchádzajúcej do brusnianskych kúpeľov a dlho bola ich dominantným objektom. [4]
Fotogaléria
Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018Brusno - Kúpeľný dom Paula foto © Jana Lacková 12/2018
[1] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. Bratislava: FOIBOS BOOKS SK s.r.o., 2014. s. 66.
[2 - 4] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. s. 66.