Gelnica - Evanjelický kostol
obec Gelnica, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1784 ako tolerančný chrám na pôdoryse gréckeho kríža a bez veže. Na hlavnej fasáde sú dve nápisové tabule vzťahujúce sa na stavbu kostola. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním.

Architektúra oltára, kazateľnice a organa je z obdobia výstavby sakrálneho objektu. Na oltári je obraz Krista a Samaritánky, olejomaľba od Karola Jakobeyho z roku 1887. V parapete tzv. baníckeho chóru je podlhovastý výklenok so sochárskou skupinou scény z dolovania a dvoma flankovanými postavami baníkov. Nad tým je nápis Roberti Häuerschaft. [2]

Evanjelický kostol bol postavený nákladom 30 tisíc zlatých, ktoré zozbieralo 200 veriacich, 6 cechov a ťažiarstvo Roberti, ktoré dalo postaviť kazateľnicu a oltár; haviari bane Roberti venovali kostolu tzv. banícky chór a ťažiarstvo sv. Jána evanjelistu obraz cisára Jozefa II., ktorého meno sa na znak vďaky uvádza na dvoch doskách na hlavnej fasáde. [3]

Kostol je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 637/1. [4]

Stojí v centrálnej časti mesta. Lutherovo námestie 4.
Fotogaléria
Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016Gelnica - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 6/2016