Ješkova Ves - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Ješkova Ves, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Na mieste dnešného kostola z roku 1991 stála v minulosti menšia kaplnka. Vybudovaná bola v roku 1870 v romantizujúcom slohu. V jej susedstve sa nachádzala budova školy. Išlo o jednoloďový sakrálny objekt obdĺžnikového pôdorysu so vstavanou hranolovou vežou s ihlancom, hrotivým vstupným otvorom a sedlovou strechou. Fasády členila plastická soklová a podstrešná rímsa, ako aj nárožné lizény. [1]

Nakoľko bola kaplnka postavená z nepálených tehál, dlhodobé vlhnutie spôsobilo jej vážne statické problémy, čo si nakoniec vynútilo zbúranie objektu v roku 1988. Na jej mieste bola najprv postavená nová kaplnka o niečo väčších rozmerov. Z kapacitných dôvodov bola už v roku 1990 rozšírená a prestavaná do súčasnej podoby moderného jednoloďového kostola. [2]

Poznámky
[1] BÓNA, Martin – LUKAČKA, Ján: Kultúrno-historické pamiatky stredného Ponitria. Topoľčany: TRISTANPRESS, spol. s r.o., 2015. s. 38.
[2] BÓNA, Martin – LUKAČKA, Ján: Kultúrno-historické pamiatky stredného Ponitria. s. 38.