Vlachy
Kaštieľ rodiny Kubínyi
obec Vlachy, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ zo 16. storočia. Rozšírený bol v polovici 17. storočia a upravený v 18. storočí. Dispozičné zmeny na poschodí prebehli koncom 19. storočia. Kaštieľ je dvojpodlažná obdĺžniková stavba s nárožnou okrúhlou vežou a manzardovou strechou. V miestnostiach sú renesančné a barokové klenby, niektoré zdobené štukovými obrazcami. Okolo kaštieľa bola oplotená záhrada. Hospodárske budovy boli situované tak, že v prípade nebezpečenstva mohli slúžiť ako opevnenie. [1] Celý areál bol obohnaný murovano-dreveným plotom s barokovými vstupnými bránami. Z týchto objektov sa zachovala len sýpka. Pôvodný kaštieľ na tomto mieste dali postaviť členovia zemianskeho rodu Vlašský, potomkovia Jána Galicusa. V roku 1899 sa dostal do rúk posledným jeho majiteľom - rodu Bohušovcov. [2]

Generálna oprava kaštieľa sa uskutočnila v rokoch 1957 – 1958. [3]

Vlachy – kaštieľ (č. ÚZPF 376/0) - architektonicko-historický výskum - 2003. Autori: Mgr. Luboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [4]

Stav historického sídla je zlý. Kaštieľ je opustený a chátra.
Fotogaléria
Kaštieľ Vlachy foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Vlachy foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy - sýpka patriaca ku kaštieľu foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy - sýpka patriaca ku kaštieľu foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Vlachy foto © Viliam Mazanec 10/2014