Modrany - Kalvínsky kostol
Madar
obec Modrany, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Vznikol ako artikulárna modlitebňa v roku 1691, pravdepodobne prestavbou staršieho gotického kostola. Vizitácia z roku 1770 píše o modlitebni gotického slohu. Kostol sa v roku 1763 zrútil pri zemetrasení. V nasledujúcich rokoch ho znovu vybudovali. V roku 1953 ho opravili a predĺžili. [1]

Je to klasicistický sieňový priestor s rovným stropom, osvetlený z každej strany troma termovými oknami. Predstavaná veža, situovanou do štítového priečelia, je zastrešená zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. V strednej časti jednoliaty tvar zastrešenia prerušuje stlačená cibuľa. Na bočných fasádach sú oporné piliere. Fasády členia kordónové rímsy, veža má lizénové rámovanie na každom poschodí. Pred vstupom je malá otvorená prístavba. [2]

V interiéri je kazateľnica z druhej polovice 19. storočia v romantizujúcom neoklasicistickom slohu. [3]

Stojí na miernom návrší v strednej časti obce.