Radvaň (Banská Bystrica) - Kaštieľ Radvanskovcov
obec Banská Bystrica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Goticko-renesančný kaštieľ s neskoršími úpravami. [1] Opevnený kaštieľ tu vznikol pravdepodobne na mieste gotickej tvrdze. Pri stavbe kaštieľa použili aj časti jej architektúry. Začiatkom 16. storočia tu stála už budova s nástennými maľbami tzv. zelenej izby. V 16. a najmä v 17. storočí kaštieľ prestavali a rozšírili, pričom ho znovu opevnili a do nádvoria vložili stĺpovú arkádu. Úpravu datuje rok 1677. [2] Prestavby a úpravy sú zo 17., 18. a 19. storočia. [3]

Kaštieľ je dvojpodlažná štvorvežová stavba s uzavretým dvorom. Miestnosti sú zaklenuté renesančnými klenbami alebo rovnými stropmi z 19. storočia. V slávnostnej sále je renesančný trámový vyrezávaný strop. Jednotraktová budova, ktorá má v nádvorí otvorenú renesančnú loggiu na dvoch stranách. V 19. storočí bol kaštieľ dostavaný južným empírovým traktom a upravený. [4] Stavba dostala charakteristické siluety so zuborezovou atikou. Kaštieľ si zachoval celý rad architektonických detailov, vstupný portál a mreže z čias prestavby. [5] V interiéroch sú renesančné a empírové nástenné maľby. [6]

Kaštieľ mal niekoľko izieb - vežovú izbu, knižnicu, jedáleň, salónik, fajčiarsky salón, hosťovské izby, spálne, veľkú jedáleň a ďalšie miestnosti. [7]

Ešte v rokov 1937 sa tu nachádzala veľká starožitná zbierka rodiny Radvanských. Bola tu nádherná drevená posteľ palatína Františka Wesselényho, posteľ Márie Szécsyovej, červená prikrývka na koňa, ktorá mala údajne patriť Františkovi Rákoczimu II., ale aj železný ražeň, na ktorom bola nastoknutá hlava Juraja Radvanského. Nachádzala sa tu aj drevená kazateľnica z kostola na Hôrke a portréty príslušníkov rodiny Radvanských a iných významných osobností. Z iných zaujímavostí tu boli napríklad ľudské sánky so železnými zámkami, bronzový meč, praveké nádoby, obrazy a veľa ďalších vzácností. V kaštieli sa našli aj básne významného šľachtica a básnika Valentína Balassu. V roku 1955 sa niektoré predmety: obrazy – portréty významných osobností, stôl z jedálne Radvanských, či drevený kredenc dostali do múzea v Banskej Bystrici, kde patria medzi klenoty. [8]

Okolo kaštieľa sa zachovali fragmenty niekdajšieho anglického parku, ktorého kompozícia a priehľady nadväzovali na okolotú horskú krajinu. [9]

Rekonštrukcia. Kaštieľ bol obnovený v roku 1958 podľa projektu architekta J. Moreňa. [10]
Stav historického sídla je veľmi zlý. Kaštieľ je opustený a dlhodobo chátra.

Za socializmu bol sídlom Štátneho oblastného archívu. [11]

Prístup
Kaštieľ je situovaný v juhovýchodnej časti zaniknutého mestečka Radvaň, dnes súčasti Banskej Bystrice.
Fotogaléria
Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1906)Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2009Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2009Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2009Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2009Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2009Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Imrich Kluka 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Oto Tomeček 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Imrich Kluka 7/2012Radvaň - Kaštieľ Radvanskovcov foto © Imrich Kluka 7/2012
[7 - 8] Radvanské kaštiele I. www.bystrica.dnes24.sk (20.8.2013)