Rimavská Sobota - Pamätník obetiam holokaustu
obec Rimavská Sobota, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Na pamiatku obetí druhej svetovej vojny a holokaustu mesto Rimavská Sobota a Židovská obec na Slovensku odhalili 5. mája 2005 Pamätník obetiam holokaustu na mieste, kde sa kedysi nachádzala synagóga. O výstavbu pamätníka sa veľkou mierou zaslúžil predseda Židovskej náboženskej obce v Rimavskej Sobote Dušan Rybár. [1]

Výstavbe pamätníka predchádzal boj v mestskom zastupiteľstve. Maďarskí poslanci sa snažili naakumulovať viac financií na výstavbu Petöfiho sochy na Tompovom námestí. Oni odhalili sochu v roku 2004, dostali na to financie z Maďarska. Práce na pamätníku sa ujal sochár z Veselkova, ktorý pracoval grátis. Platili sa len za materiál a parkové úpravy. [2]

Nápis:

VENOVANÉ PAMIATKE