Trenčianske Teplice - Kostol sv. Štefana kráľa
obec Trenčianske Teplice, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený koncom 19. storočia v romantickom duchu. Vysvätený bol 16. augusta 1888 farárom J. Stehlíkom. [1] Starší sakrálny objekt stál na terajšom Kúpeľnom námestí a bol postavený v roku 1675. Na mieste pôvodného rímskokatolíckeho kostola stojí kríž. Dnešný kostol je jednoloďový pozdĺžny priestor s predstavanou vežou. V interiéri je drevený kazetový strop. [2] Veža je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a dekoratívnymi opornými piliermi.

Zariadenie pochádza z čias stavby. Zvon je z roku 1654. Malý gotický zvon s majuskukovým nápisom. [3]

V kostole sa nachádzajú relikvie sv. Štefana Uhorského, patróna chrámu, sv. Júdu Tadeáša a Jána Pavla II. [4]