Veľké Kapušany - Kalvínsky kostol
Kapušany
obec Veľké Kapušany, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1787. Prestavaný bol v roku 1922. Opravili ho v roku 1950. Je to pozdĺžny sieňový priestor s polygonálnym uzáverom a mierne predstavanou vežou. Interiér je krytý plytkými krížovými klenbami, ktorých medziklenbové pásy dosadajú na rímsové hlavice združených pilastrov. Západné vstupné priečelie s predstavanou vežou, situovanou do prostriedku štítu, je členené lizénovým rámom a má nad datovaným portálom nápisovú tabuľu s letopočtom a okolnosťami výstavby. [1] Okrem mena cisára Jozefa II. sú na tabuli uvedené aj mená kňaza Juraja Jánosiho a kantora Pavla Lászlóa. Na východnej stene kostola je mramorová pamätná tabuľa, ktorú do bronzového rámu osadili v roku 1894 na pamiatku J. Erdélyiho. [2] Veža je ukončená barokovou cibuľou strechou.

Vnútorné zariadenie je z prvej polovice 20. storočia. [3]