Višňové - zvonica
obec Višňové, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Zvonica postavená v roku 1899. Objekt stavali obyvatelia obce z kameňa do výšky 8 metrov. Kameň nalámali v kameňolome za skalou (v katastri obce Višňové) bezplatne a navozili na miesto stavby. Vápno na stavbu tiež sami napálili z vápencového kameňa pod Stráním (lokalita v obci Višňové). Tehlu použili jedine na ozdobu a klenbu okien. Dva zvony boli prevezené zo starej zvonice a osadené do novej na silné dubové hrady. [1]

Malý zvon vo váhe 60 kg je uliaty v Budapešti v roku 1883. Väčší zvon vo váhe 120 kg bol používaný do roku 1917, kedy ho zobrali maďarskí vojaci, údajne na výrobu vojenského výstroja do prvej svetovej vojny. Bolo to pred večerom, vtedajší zvonár a hlásnik posledný raz na zvon zazvonil, skoro všetci občania sa zišli ku zvonici a zo slzami v očiach sa rozlúčili so zvonom. Vojaci zvon odmontovali a zhodili z okna veže na zem, naložili na voz s konským záprahom a odišli. Potom šesť rokov bol na zvonici len jeden malý zvon. Až v roku 1923 občania z dobrovoľnej zbierky zakúpili nový zvon o váhe 120 kg, uliaty v Trnave u firmy bratov Fischer a slúži doteraz. [2]

Nápis na veľkom zvone je: „Vojna vzala, láska dala“ a „Hrad prepevný jest Pán Boh náš“. Na okraji zvona je ešte napísané: „Evanj. a. v cirkevný sbor Nové Mesto nad Váhom, fília Višňové v roku páne 1923“. Na malom zvone je napísané po stranách: „Kdiš uslišíte hlasu jeho, nezatvrdzujte srdce svého“. „Bditež a modlitež se“. Na okraji je nápis ako na veľkom zvone, iba rok 1883. [3]

Ide o vysoký vežovitý objekt na pôdoryse štvorca. Fasády sú hladké. Zvonica je zastrešená ihlanom. Zvukové otvory sú polkruhovo zakončené.

Okolo veže je urobená pekná ohrada, spolu i okolo požiarnej zbrojnice a tak tvoria upravenú a vkusnú časť v strede obce. [4]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Zvonica bola opravovaná v roku 1942, kedy obnovili omietku, urobili novú plechovú strechu a opravili schodište z dreva. [5]

V roku 1971 bola prevedená generálna oprava:

- múry boli nadstavené o 4 metre a tak sú vysoké až 12 metrov,

- nová štíhlejšia strecha a tak je veža i s krížom vysoká 17 metrov,

- nová fasáda z vonku i z vnútra,

- nové schodište železné i so zábradlím,

- zvony osadené o 5 m vyššie, dané na železné traverzy a guličkové ložiská,

- osadené nové dvere zo strany cesty,

- nad dvere osadená mramorová tabula s nápisom: „Veža malá však ukazuje do neba, hlas jej zvonov, volá nás k Tebe Hospodine. Postavená v roku Pána 1899, nadstavená a opravená roku Pána 1971“. [6]

Celkom náklad činil 50 000 Kčs, z čoho 15 000 Kčs prispela Evanjelická cirkev (zbor Nové Mesto nad Váhom), 20 000 Kčs boli dobrovoľné príspevky občanov a 15 000 Kčs bola hodnota prác a dodaného materiálu. [7]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.