Volica - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Volica, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol jednoduchých tvarov postavený v roku 1796. Obnovený bol v roku 1922 a 1954. Je to blokovo chápaná jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria a masívnou predstavanou vežou na západnom priečelí. Hladké fasády sú oživené farebnými šambránami a kedysi aj nárožnými lizénami. Veža so skosenými hranami je zakončená cibuľovitou strechou s laternou. Priestory sú kryté pruskými klenbami. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z prvej polovice 20. storočia. [2] Dominantou interiéru je drevený vyrezávaný ikonostas.

Do 18. storočia nie sú žiadne doklady o existencii chrámu či farnosti vo Volici. [3]

V roku 1738 volická gréckokatolícka (uniatská) farnosť bola bez filiálky. Drevený chrám bol v primeranom stave. Patronátne právo nad chrámom mala šľachtická rodina Andrássy. V chráme sa nachádzalo aj jedno bohoslužobné rúcho s príslušenstvom a cínový kalich s malou paténou. Farnosť nevlastnila nehnuteľnosti. Farský dom, ktorý bol v zlom stave, stál sčasti na pozemku šoltýsa. K farskému domu patrila mala záhrada. Vo Volici stálo celkovo 10 domov. Vo farnosti nepôsobil žiadny učiteľ. [4]

V roku 1746 mala volická gréckokatolícka farnosť filiálku Zbudskú Belú, kde stál starobylý drevený filiálny chrám. V roku 1750 biskupská vizitácia Volicu tiež uvádza ako farskú gréckokatolícku obec. Farár Vasiľ Rudy, ktorý nemal v dedine dom ani pozemok, slúžil bohoslužby v drevenom chráme zasvätenom Bohorodičke. Pri chráme stál ohradený cintorín. V tomto období v dedine bývalo asi 86 gréckokatolíkov, veriacich iných vierovyznaní vizitátor nezaznamenal. [5]

V rokoch 1782 – 1784 vojenskí kartografi uvádzajú v dedine drevený chrám. Pred rokom 1792 mukačevský biskup určil za nové sídlo gréckokatolíckej farnosti Zbudskú Belú. K jej filiálkam patrila aj Volica. [6]

Okolo roku 1796 si veriaci z Volice postavili nový už murovaný chrám zasvätený Bohorodičke. V roku 1814 mal kotol tri zvony a bohoslužby v ňom slúžil farár zo Zbudskej Belej. V tom čase v obci bývali iba gréckokatolíci. V roku 1828 sú doložení miestni veriaci židovského vierovyznania a v 19. storočí aj niekoľko rímskokatolíkov. V roku 1877 celkovo 12 rímskokatolíkov z Volice patrilo do farnosti so sídlom v Zbudskom Dlhom, 235 gréckokatolíkov do farnosti v Zbudskej Belej a 25 židov do humenského rabinátu. [7]

V roku 1950 po násilnom zrušení Gréckokatolíckej cirkvi bol gréckokatolícky chrám veriacim zhabaný a stal sa majetkom pravoslávnej cirkvi. Tento stav trval až do roku 1968, kedy bola oficiálne obnovená činnosť Gréckokatolíckej cirkvi. Majetkový prevod sa nezaobišiel bez provokácií z jednej aj druhej strany. [8]

V roku 2004 vznikla samostatná gréckokatolícka farnosť Volica vyčlenením z farnosti Zbudská Belá. [9]

Vedľa kostola sa nachádza cintorín. Jeho zaujímavosťou sú hroby orientované pomníkom - hlavou - vpred (opačne ako býva zvykom). Pozornosť si zasluhujú aj maľované hodiny na veži chrámu. [10]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1996. [11]