Bartošova Lehôtka - socha sv. Jána Nepomuckého
obec Bartošova Lehôtka, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobaroková kamenná socha z roku 1783. [1] Jej súčasťou sú obradové kamenné stĺpiky so soškami a z dreva kresaný kríž. Ohradená je umeleckým kovovým oplotením. [2]

Sv. Ján Nepomucký bol mučeník katolíckej cirkvi. Je uctievaný ako mučeník spovedného tajomstva. Je patrónom pri prírodných pohromách a povodniach. Jeho vyobrazenie možno nájsť na mnohých miestach, predovšetkým na mostoch. [3]

Socha je dielo Brokoffovho vyobrazenia, s biretom na hlave a piatimi hviezdami okolo nej, v ruke drží kríž a tiež palmovú ratolesť. Palma je symbolom víťazstva, hviezdy zastupujú legendu, podľa ktorej vltavskí rybári našli po smrti Jánove telo, prípadne päť rán Kristových. Písmená latinského tacui znamenajú - mlčal som. Hviezdy okolo hlavy sú atribút medzi svätcami veľmi zvláštny, pretože s hviezdami okolo hlavy je zobrazovaná iba Panna Mária. [4]

Socha je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 2244/0. [5]

Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Socha po rekonštrukcii bola premiestnená a v súčasnosti sa nachádza vedľa mosta a pri hlavnej ceste. [6]