Bohdanovce nad Trnavou - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Bohdanovce nad Trnavou, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnku dal postaviť v roku 1835 farár Ján Salava so základinou 20 zlatých, ktoré venoval miestny roľník Pavol Horváth. Pri stavbe sa použil materiál získaný z múru, ktorý sa odstraňoval pri rozširovaní cintorína. V kanonickej vizitácie z roku 1847 je zaznamenané, že kaplnka má kapitál vo výške 50 zlatých. [1]

Vo veži kaplnky sa dnes nachádza zvon s nápisom "Mors fvgat aeternvm anno 1803". Jeho hlas ešte v nedávnej minulosti odprevádzal zomrelých. Posledný raz sa na ňom zvonilo v septembri 1973 Jozefovi Slezákovi. [2]

Je to malý ľudový sakrálny objekt s polygonálnym oltárnym uzáverom a strešnou vežičkou. Fasády sú hladké, členené kruhovými otvormi. Nad vstupom je v nike umiestnená socha sv. Jána Nepomuckého. Veža je zakončená stanovou strechou.

Kaplnka nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Opravená bola v roku 1969. Z miestnych občanov sa na renovácií najviac podieľali Karol Slezák a František Počuch. [3]

Stav kaplnka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v strednej časti obce.