Snina
Kaštieľ Rollovských
obec Snina, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z konca 18. storočia. Je to dvojpodlažná bloková budova s obdĺžnikovým pôdorysom, ústredným hlbokým a bočnými plytšími rizalitmi na hlavnej fasáde. Rizality sú členené pilastrami s iónskymi hlavicami a horizontálnou bosážou. Pred stredným vstupným rizalitom sa nachádza balkón stojaci na stĺpoch. Okná majú mierne vyduté nadokenné profilované rímsy. V miestnostiach sú pruské a valené klenby s podkasanými lunetami. Na nádvorí je fontána so sochou Herkulesa z roku 1841. Socha bola odliata zo železa v sninských hámroch v Jozefskej doline. [1]

Kaštieľ dala v roku 1781 na mieste pôvodne drevenej stavby kúrie postaviť grófka Terézia van Dernáthová, vnučka posledného mužského potomka z rodu Drugethovcov, ktorí boli pánmi Sniny asi od roku 1321. Synovia grófky predali v roku 1799 Sninu aj s nedokončeným kaštieľom podnikateľom v baníctve a hutníctve Rhollovcom, ktorí v pohorí Vihorlatu objavili železnú rudu. Jozef Rholl dokončil kaštieľ v roku 1800. kaštieľa bol veľkopanským sídlom s mnohými miestnosťami – spálňami, jedálňou, hosťovskými izbami, grófskymi salónmi, sálou, kuchyňou a komorou. Na nádvorie kaštieľa sa dalo prejsť priestrannou chodbou aj konským záprahom. Zaujímavé bolo podzemie kaštieľa – nachádzali sa v ňom obrovské pivnice, veľká pec na pečenie chleba a kúpeľňa. Dodnes sa zachovali iba pivnice. Súčasťou areálu kaštieľa boli v minulosti aj záhrady vo francúzskom štýle a rozsiahly anglický park. [2]

Práve prebieha rekonštrukcia.

Povojnové roky priniesli pre kaštieľ koniec jeho éry. Budova slúžila ako domov mládeže, neskôr ako Stredné odborné učilište poľnohospodárske. V roku 1996 ho od štátu odkúpil súkromný podnikateľ. Od roku 2010 sa stal vlastníctvom mesta Snina, ktoré v roku 2012 začalo s jeho komplexnou rekonštrukciou. V priestoroch zrekonštruovaného kaštieľa bude od polovice roka 2013 zriadená muzeálna expozícia, galéria a knižnica. [3]

Kaštieľ je obklopený zvyškami anglického parku.

Stojí takmer v strede mesta.