Vinica - Kostol sv. Štefana kráľa
Nekyje, Nekije
obec Vinica, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený na starších základoch zo 16. storočia. Klasicisticky ho prebudovali v rokoch 1840 – 1846. Je to jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria a vežou vtiahnutou do pôdorysu cirkevného objektu. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, loď a sakristia majú rovné stropy. Hlavná štítová fasáda s horizontálnou rustikou, bočné fasády sú hladké. [1] Veža je ukončená zvonovitou prilbou.

Hlavný oltár je klasicistický z polovice 19. storočia, s kanelovanými pilastrami a tympanónom. Renesančná krstiteľnica s lupeňovým reliéfom na štvorcovej nohe pochádza z druhej polovice 16. storočia. Relikviár z druhej polovice 18. storočia je rokokový, zasklený, s malou drevenou ľudovou Pietou. Obrazy Panny Márie a sv. Antona sú barokové olejomaľby z rokov 1740 – 1750. Kostolná zástava je neskorobaroková z polovice 18. storočia, s maľovanými obrazmi sv. Juraja a sv. Štefana. Ostatné zariadenie kostola pochádza z 20. storočia. [2]

Prvý kostol podľa niektorých prameňov stál v obci už v roku 1208, ale skutočnou prvou písomnou zmienkou o existencii sakrálneho objektu je až súpis pápežských desiatkov z rokov 1332 - 1337. V roku 1406 sa ako svedok istého sporu spomína miestny kňaz Ján. Od roku 1493 sa časť sídla s kostolom spomína ako samostatné sídlo nazvané Kostolná Vinica, neskôr Kostolnica. [3]

Z roku 1697 pochádza zápis o patrocíniu sv. Štefana kráľa, čo znamená, že kostol prežil turecké pustošenie. Pôvodný hlavný oltár s obrazmi sv. Štefana a veľkým krížom kostolu daroval v roku 1513 Antal Garay. V roku 1770 zničil vežu blesk. V správach z roku 1776 sa objavujú indície, že kostol bol príliš malý pre všetkých veriacich, keďže do farnosti patrili aj susedné sídla Balog, Dolinka a Hrušov. Vypracovali sa plány na výstavbu nového, ale realizovať sa začali až v roku 1840, keď sa dovtedajší kostol takmer rozpadol. Výstavba bola ukončená v roku 1845 a v auguste nasledujúceho roka bol kostol vysvätený. V roku 1869 zásah blesku poničil hlavnú stenu, a v roku 1907 musel byť dočasne uzavretý kvôli tomu, že chrámové oblúky spôsobovali praskanie stien. Rekonštrukciou sa strop vyrovnal a problémy so statikou skončili. [4]