Žarnov
Zarnov
obec Žarnov, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z roku 1722. Je to jednopodlažná dvojtraktová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a s predstavaným stĺpovým portikom na hlavnej fasáde. Na záhradnej fasáde je dvojramenné voľné schodište vedúce do záhrady. Miestnosti majú valené klenby s lunetami. [1] Strecha je manzardová.

Kaštieľ dali postaviť Kóssovci. [2] Okolo kaštieľa je park. V roku 1998 zhorela strecha celého objektu.

Rekonštrukcia. Má novú strechu.
Stav historického sídla je dobrý.
Stojí v severnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Dušan Čierny 60. roky 20. storočiaKaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Dušan Čierny 60. roky 20. storočiaKaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Žarnov foto © Viliam Mazanec 8/2017
[2] POLLA, Belo: Hrady a kaštiele na východnom Slovensku. Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, 1980. s. 172.