Trstená - Kaplnka Božského Srdca Ježišovho
obec Trstená, okres Tvrdošín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1824 dal v miestnej časti Na Kamennom vŕšku postaviť miestny trstenský mešťan Martin Mencel kaplnku. Na jej udržiavanie zložil aj základinu (fundáciu) v hodnote 34 zlatých a 36 denárov. V roku 1833 sa suma základiny zvýšila spolu s úrokom na 46 zlatých a 6 denárov. Staviteľ kaplnky Martin Mencel (v záznamoch je uvádzaný aj ako Mencell, Mentzel) sa spomína v súvislosti, že jeho manželka bola Dorota z rodiny Ďurdinovcov. Kaplnka bola postavená pri majetkoch starobylého rodu Ďurdinovcov (dnešná mestská časť Ďurdinová), o ktorých prvé písomné zmienky siahajú minimálne do polovice 17. storočia. [1]

Kaplnka vznikla na rozhraní chotárov Trstenej a Ústia a zároveň stála na krížnych cestách, teda na križovatke, odkiaľ cesta viedla na Osadu a na Hámre. Dôvodom postavenia kaplnky bola nábožná pohnútka fundátora. Zloženie základiny na hmotné udržiavanie malého sakrálneho objektu si vyžadovalo isté ekonomické zabezpečenie fundátora Martina Mencela. Istým dôvodom pre postavenie kaplnky bol i majetný rod Ďurdinovcov, z ktorého pochádzala manželka Martina Mencela Dorota. [2]

V roku 1990 bol pôvodný interiér kaplnky vykradnutý. Nádherné železné vstupné dvere boli na nejaký čas zapožičané filmovému štábu a počas tohto času neznáme osoby odcudzili z kaplnky pôvodnú sakrálnu výzdobu. Je škoda, že sa nezachovala dokumentácia originálnej výzdoby. Do kaplnky sa umiestnil kríž a dva obrazy zapožičané od františkánov. Momentálne je výzdoba umiestnená v kaplnke pri Kostole sv. Martina. [3]

Obnovitelia chceli zachovať starosvetský ráz kaplnky a rozhodli sa dať vyhotoviť nový mobiliár kaplnky s dobovými prvkami. V interiéri kaplnky je umiestnená socha Božského Srdca Ježišovho. Je vyrobená z talianskeho porcelánu a bola zakúpená v obchode. Obrazy Nepoškvrneného Srdca Panny Márie a Božského Srdca Ježišovho namaľovala podľa predlohy na plátno poľská maliarka Barbara Wardega. Rámy na obrazy a ich zarámovanie zhotovil Marián Kravák z Klina. Oltárik a kríž pod hlavu Krista zhotovil Marián Kravák z Klina. Hlavu Krista na kríži vytvoril miestny ľudový rezbár Anton Karšay. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 2018 bola kaplnka obnovená za pomoci dobrovoľníkov a sponzorov. 14. októbra 2018 bola vysvätená miestnym farárom Jaroslavom Chovancom a zasvätená Božskému Srdcu Ježišovmu. [5]

Kaplnka Na Kamennom Vŕšku je úžasným miestom pre ľudí, ktorí potrebujú duchovne pookriať. Pri zotrvaní v meditáciách alebo len tak pri fyzickom relaxe sa ľudom naskytne neobyčajný pohľad. Z tohto miesta vidieť Skorušinú, prekrásne Roháče, Západné Tatry, Babiu Horu, ďalekohľadom sochu Krista v Kline, Oravskú priehradu a prenádhernú trstenskú prírodu. Úžasný západ slnka v letných mesiacoch a jeho odraz z hladiny Oravskej priehrady je nezabudnuteľný. [6]

Stojí na rázcestí od Trstenej smerom na Osadu-Hámre.