Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu
obec Vranov nad Topľou, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pamätník bol odhalený pri oslavách 30. výročia SNP. Autorom súsošia je akademický sochár Michal Czupil. Obyvatelia mesta si každý rok 18. januára pri pamätníku pripomínajú oslobodenie mesta od fašizmu. [1]

Pamätník pozostáva z kamenného súsošia a podstavca, na ktorom je umiestnený nápis: "Večná sláva bojovníkom proti fašizmu a za slobodu našich národov." Autor súsošia vyjadril túto myšlienku figurálnou kompozíciou pozostávajúcou z troch postáv v nadživotnej veľkosti. Uprostred sa týči postava sovietskeho partizána v dlhom vojenskom kabáte s baranicou na hlave, zovretou ľavou päsťou a zbraňou v pravej ruke. Po jeho pravici stojí slovenský partizán v dlhom kabáte, bez pokrývky hlavy so samopalom prehodeným cez plece a po jeho ľavici žena v jednoduchých šatách s bolesťou v tvári, hlavou sklonenou na vojakovom ramene a vlasmi zviazanými do uzla. Podľa autora má žena symbolizovať zázemie, ktoré umožnilo partizánsky boj i obete, ktoré si vyžiadal. Tváre mužov vyjadrujú vzdor i smútok zároveň. [2]

V auguste 1971 bol vo Vranovských novinách uverejnený návrh Pamätníka SNP pre okresné mesto od Vranovčana, akademického sochára Michala Czupila. Krátky úryvok informoval, že súsošie má byť umiestnené na kopci s názvom Okulka, kde bude spolu s vežiakmi nového sídliska tvoriť dôstojnú dominantu mesta. [3]

V nedeľu 1. septembra 1974 vyvrcholili vo Vranovskom okrese oslavy jubilejného 30. výročia Slovenského národného povstania. Po hymnách ČSSR a ZSSR odhalil Ing. Juraj Tužák Pamätník SNP situovaný v parku na južnom konci námestia pred budovou II. ZDŠ vo Vranove nad Topľou, takže od jeho pôvodného umiestnenia na Okulke sa upustilo. [4]

Oslavy významných výročí a jubileí sa od septembra 1974 preniesli k Pamätníku hrdinom SNP a bojovníkom proti fašizmu vo Vranove nad Topľou. Obyvatelia okresu si pri ňom tradične pripomínali výročie oslobodenia mesta Sovietskou armádou, Víťazný február, Deň víťazstva nad fašizmom, výročie Slovenského národného povstania, ktoré sprevádzali Slávnosti mieru a československo-sovietskeho priateľstva, okresné dožinky, Medzinárodný družstevný deň a Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu. Počas obdobia socializmu sa stalo v okrese Vranov tradíciou, že prvé kroky mladomanželov viedli na pamätné miesta pripomínajúce padlých bojovníkov. Výnimkou nebol ani Pamätník SNP. [5]

V roku 1989 sa pri Pamätníku SNP vzhľadom na revolučné udalosti už neoslavovalo výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Od roku 1993 po vzniku samostatnej Slovenskej republiky si obyvatelia okresu opäť začali každoročne pripomínať výročie oslobodenia mesta, Deň víťazstva nad fašizmom a Slovenské národné povstanie. [6]

Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Pamätník hrdinom SNP a bojovníkom proti fašizmu sa nachádza v parku na južnom konci Námestia slobody.
Fotogaléria
Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Pamätník bojovníkom proti fašizmu foto © Viliam Mazanec 9/2019